creuStJordi

Notícies

Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya

Apr
13

ELENC ARTÍSTIC ARBOCENC – CREU DE SANT JORDI

L’1 de novembre del passat 2016 l’Elenc Artístic Arbocenc va complir els 100 anys de la seva fundació.  Es tracta d’una trajectòria insòlita en una entitat dedicada únicament al teatre, doncs poques formacions teatrals de caire amateur han arribat a mantenir la torxa encesa durant un segle per damunt dels avatars.

Passant-se el relleu de generació en generació, l’entitat ha perdurat, ha sobreviscut, s’ha anat reinventant quan ha calgut i ha torejat les adversitats entre èpoques esplendoroses i d’altres més precàries en les quals mantenir dempeus l’activitat teatral amateur era gairebé un acte heroic.

Està documentat que la tradició teatral a l’Arboç ja s’enfila, com a mínim, a l’any 1770. Però no va ser fins l’any 1916 que va adquirir carta de naturalesa oficial que aquella “colla d’aficionats arbocencs”  passà a anomenar-se a tots els efectes Elenc Artístic Arbocenc.

En aquesta trajectòria, més que centenària, on hi han estat vinculades més de 400 persones, dedicada a la promoció i el foment del teatre, l’Elenc ha assolit un elevat nivell de qualitat artística i tècnica, amb una especial sensibilitat de la llengua i la cultura catalanes, que han transportat també arreu de Catalunya, amb textos dels nostres dramaturgs més reconeguts: Segarra, Guimerà, Pitarra, Folch i Torres, Rusiñol, Iglésias, Pous i Pagès, Narcís Oller, Apel·les Mestres… i un llarg  etcètera..

A més, l’activitat de l’Elenc ha estat força plural,  treballant un ampli ventall de gèneres teatrals: en drama, en comèdia, en auto-sacramental, en musical, en vers, en prosa… Sense oblidar la seva implicació en les festes tradicionals de la vila on hi participa amb espectacles modernistes al carrer, amb motiu de la Fira Modernista del Penedès, i que gaudeix de gran acollida per part del públic; no oblidant la recuperació del retaule del Ball parlat de Sant Julià (segle XIX) representat tradicionalment per la Festa Major, així com la representació de La Moixiganga, característica de Setmana Santa, que es representa el Divendres Sant.

Tot plegat ha quedat ben reflectit  en un llibre de 469 pàgs. Que ha editat l’Elenc amb motiu del Centenari, que és a l’abast de tothom, amb imatges, escrits i programes  de gran valor històric, i que posa de manifest la contribució que, des de l’àmbit del teatre, s’ha fet a Catalunya de manera reiterada per mantenir viva la identitat cultural en anys no sempre fàcils. En el contingut d’aquest llibre es fan palesos els mèrits acumulats per què l’Elenc Artístic Arbocenc hagi estat mereixedor de la distinció de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

L’any commemoratiu del Centenari (1novembre 2015-1 novembre 2016) es va celebrar notablement amb més d’una vintena d’actes  artístics, socials i populars.

L’Arboç, a 10 d’abril del 2017

MINI FOTO DE FAMILLIA TENORIO

Apr
13

El grup Arsènic de Barcelona busca gent!

El grup de Teatre Arsènic de Barcelona ens ha fet arribar aquest anunci. Si esteu interessats poseu-vos en contacte amb ells. Moltes gràcies. 

"El grup Arsènic busca actors i actrius per iniciar el curs al setembre 2017.

Som una companyia de Barcelona i assajem els dilluns de 19h a 21h. 

Per a més informació truqueu o envieu un Whats'App a: 678.020.182. Josep Capdevila. "

Mar
31

Cloenda de la 26ª Roda de Teatre de l'Alt Maresme

El passat diumenge 26 de març, un dia abans del dia internacional del teatre, va tenir lloc la cloenda de la 26a Roda de teatre, a Torrelles de Foix.

IMG 20170329 WA0000

Amb més de 200 persones de públic i la presència de la majoria d'ajuntaments i entitats col·laboradores podem afirmar que va ser tot un èxit. Vam comptar amb la presència del conseller Raimon Gusi (consell comarcal de l'Alt Penedès) i de Josep Rafecas, president de la Federació de grups amateurs de teatre de Catalunya.

Han estat 26 actuacions les que s'han representat des d'octubre del 2016 al març del 2017, amb una mitjana de 100 persones per actuació, en total, més de 2000 persones han assistit de públic a la 26 Roda de grups amateurs de teatre de l'Alt Penedès.

Ara la Coordinadora GATAP es dóna un descans i a l'estiu començarà a posar fill i agulla per començar a preparar la 27a Roda, intentant igualar, com a mínim, el nivell assolit aquest any.

logo-facebook Visita'ns
a Facebook

Propers actes

23
/06
A càrrec del grup Sol Solet, de Campdevànol....

23
/06
A càrrec del grup Santiago Rusiñol del Cercle Català, de Madrid....
A les 20.30 - Cercle Català

23
/06
Totes les nits son màgiques a Barcelona. Però encara més si és estiu i si el cometa Rose travessa el cel de la ciutat. Serà precisament aquesta nit on si...

24
/06
A càrrec del grup Santiago Rusiñol del Cercle Català, de Madrid....
A les 19.30 - Cercle Català

25
/06
Una proposta íntima i sensorial sobre l'univers lorquià. Un viatge iniciàtic a la rica dramatúrgia i imaginari del poeta a través d'a...

25
/06
Adaptació del musical "Hairspray". A càrrec del grup de teatre del Centre Cultural i Recreatiu, de Pineda de Mar....

25
/06
Teatre, música, dansa, màgia, humor... A càrrec del grup Bravium Teatre, de Reus....

25
/06
Espectacle de varietats de Sant Pericu. Sota la coordinació del col·lectiu de Bravium Teatre, de Reus, diferents grups i artistes de les més diverses vessants fusionen els seus...

27
/06
A càrrec del grup Sol Solet, de Campdevànol....

27
/06
Espectacle de varietats de Sant Pericu. Sota la coordinació del col·lectiu de Bravium Teatre, de Reus, diferents grups i artistes de les més diverses vessants fusionen els seus...

Veure tots els actes

Col·laboren