creuStJordi

Notícies

Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya

Apr
22

Una història...

Sant Jordi 2020Origen

La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d'abril, dia en què morí el cavaller Jordi l'any 303 sota martiri per tal de negar-se a perseguir els cristians. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura com la llegenda del drac. El culte a Sant Jordi es va estendre plenament a molts països durant l'edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n'hi havia devoció. Sant Jordi també és, per exemple, el patró d'Anglaterra i fins i tot hi ha un país que porta el seu nom, Geòrgia. I des de l'any 1456 és el patró oficial de Catalunya. Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s'instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya

La llegenda del drac

i com nosaltres la coneixem, la història està protagonitzada per un drac que obliga a una població a subministrar-li bestiar per atipar-se. Quan acaba amb tots els animals comença el torn de les donzelles, fins que un bon dia li toca a l'única filla del rei. Aquest, que evidentment no vol que el drac se li cruspeixi la filla, fa una crida anunciant que qui mati el drac tindrà la mà de la princesa. En aquell moment, entre en escena un cavaller ben plantat i –segons la Llegenda Àuria– exigeix que tant el rei com els seus vassalls es converteixin i es bategin si ell mata el drac. El cavaller entra en combat amb el drac i d'un cop d'espasa el degolla.


El costum de regalar una rosa

És el dia dels enamorats, i ja des del segle XV és costum regalar una rosa vermella «com la sang» a l'estimada. També sabem que al segle XV se celebrava a Barcelona l'anomenada Fira dels Enamorats i que al voltant del Palau de la Generalitat s'instal·laven venedors d'aquesta flor. Al mateix temps, ja era costum d'obsequiar amb una rosa les dones que assistien a l'eucaristia oficiada a la capella de Sant Jordi del palau. Malgrat que avui en dia, es regalen roses de tots colors, en l'univers simbòlic, la rosa de color vermell, color de la passió, és la flor de l'amor femení, mentre que el clavell és reservat a l'amor masculí.

El costum de regalar un llibre

Aquest ja és més recent. L'origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l'escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l'editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d'Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d'octubre de 1927. El 1929, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir canviar la data. El nou Dia del Llibre seria el 23 d'abril, una data primaveral i que, a més, coincidia amb l'enterrament de Miguel de Cervantes i de la mort dramaturg William Shakespeare. La transcendència de la diada catalana és tan gran que el 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor.

Apr
13

Sèrie "Tormenta en un vaso de agua"

La companyia8 de Terrassa, mentre duri el confinament, emetra a instagram una sèrie diaria de dilluns a divendres amb el títol Tormenta en un vaso de agua. Estarà obert per qualsevol que la vulgui veure.
 
 
Salutacions,
José Antonio Aguado
director de Companyia8
Apr
11

Busquem l'obra ¿Sexo? No gracias, somos británicos

Uns companys de Fraga estan buscant l'obra d'en George Bernard Shaw, ¿Sexo? No gracias, somos británicos.

Si algú la té o sap com aconseguir-la, si us plau, poseu-vos en contacte amb ells al mail Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Gràcies.

Actualment...

       Mostra Infantil 2022 botonet

                     

Propers actes

21
/08
Espectacle musical a càrrec del grup del Centre Cultural i Recreatiu, de Pineda de Mar. @EnsAssoc#EnsAssoc...

24
/08
A càrrec del grup Tequatre, de Figueres. Dins la programació del FITAG. Entrada gratuïta....

28
/08
Espectacle musical a càrrec del grup del Centre Cultural i Recreatiu, de Pineda de Mar. @EnsAssoc#EnsAssoc...

16
/09
El disc de La dama de (des)honor, un dels meus espectacles de Broadway preferits. Música de Julie Gable i lletres de Sidney Stein!Deixeu...

17
/09
A càrrec del grup Qollunaka, de Terrassa. Dins la programació de la VI Mostra de Teatre Català a Madrid.
A les 19.00 - Cercle Català

Veure tots els actes


AITA LOGO