Dolors Hermano, el grup infantil la Tribu i La Lírica de Sant Andreu, entre els guardonats
La Sala Gran del Centre Recreatiu i Cultural de Pineda de Mar acollia dissabte al migdia el lliurament dels premis Arlequí 2023 en una cerimònia molt emotiva. Els guardonats del premi en la convocatòria 2023, lliurats durant l’any 2024, són els següents:
Premi Arlequí 2023 a l’entitat:La Lírica de Sant Andreu
Per la seva contribució al foment del teatre fet per amateurs, per estimar-lo i dignificar-lo, posant en escena a més de quaranta persones en la majoria dels seus espectacles i per fermament creure que el teatre fet per amateurs és de qualitat si se li dedica el temps i els recursos necessaris plens d’amor pel teatre. Per oferir de manera continuada des de l’any 2005 espectacles de teatre de gèneres diversos com són els musicals, les sarsueles, les operetes i les òperes tot creant sinergies amb d’altres associacions culturals també sense ànim de lucre. Per fer del seu teatre una manera de viure, usant-lo per ser solidaris amb persones en risc d’exclusió social i amb altres organitzacions no governamentals amb admirables iniciatives.
Premi Arlequí 2023 a la persona: Dolors Hermano i Alonso
Atenta, bona escolta, mà dreta dels tres presidents amb els qui ha compartit anys de feina des del despatx de la Federació fins ara que se’ns ha jubilat. Sempre amb resposta davant tot allò que els grups han necessitat saber i resoldre, ha sabut portar l’administració d’una federació que va creixent, que va canviant, d’una molt bona manera. Ha treballat al costat d’una junta directiva a la que sempre ha respost amb la confiança i eficàcia que aquesta li ha demandat. I també ha fet una feina excel·lent davant la diversitat de persones, idees i necessitats que conformen els tres-cent grups a qui, podem dir, que ha cuidat i estimat amb goig. Actriu amateur, amant dels musicals, bona amiga de qui la coneix, premi Arlequí a la persona:
Premi Arlequí 2023 al professional: Elisabet Casanovas i Torruella
Nascuda l’any 1994 és una actriu ben coneguda per tots i totes pel seu paper de Tània a la seria juvenil de TV3 Merlí, on representava una adolescent que estudiava batxillerat artístic. Va ser la seva primera feina i tot just estava a primer de l’Institut del Teatre. L’any 2020 va protagonitzar la comèdia romàntica Drama al canal digital jove de RTVE. Ha treballat en obres de teatre com La tendresa i La senyora Florentina i el seu amor Homer. Pel seu paper a aquesta darrera va rebre el Premi Butaca a la millor actriu de repartiment l’any 2017. En paraules seves, “cal obrir moltes més portes als joves, i s’hauria d’escoltar i donar suport a les companyies”. Amb el seu carisma ha aconseguit portar jovent al teatre, i transmetre i apropar valors propis de la interpretació. Amb el suport dels joves de la Federació.
Premi Arlequí 2023 al foment del teatre infantil i juvenil: Grup La Tribu d’Olesa de Bonesvalls
Original en quant a la seva manera de funcionar: els infants que volen fer teatre han de venir acompanyats i s’han d’inscriure amb un familiar, el qual s’ha d’implicar activament ja sigui actuant o bé en la vida i el tarannà del grup. Grup que porta a terme una gran tasca educadora i social que repercuteix en el seu entorn. És també una entitat reconeguda per la projecció internacional que tenen: donen valor al viatge, a l’intercanvi, al coneixement d'altres cultures i altres realitats, com un aprenentatge de vida que transcendeix el teatre.
Premi Arlequí 2023 categoria especial: Clàudia Cedó i Castillo
Amb deu anys comença a fer teatre i és als catorze quan crea una companyia de teatre amateur amb la seva colla. Imparteix classes de teatre, escriu texts i dirigeix a companyies del seu entorn. Ha participat en més de cinquanta espectacles amateurs fent d’actriu, directora i dramaturga. Treballa com a psicòloga en centres penitenciaris, amb persones amb autisme o en deshabituació de tòxics. L’any 2006 funda “Escenaris Especials”, un projecte nascut amb la idea de fer teatre amb persones de risc d’exclusió social. Aquest projecte, que uneix les seves dues formacions -la psicologia i el teatre- mou actors i actrius amb diversitat funcional, discapacitat, autisme i malaltia mental. Per ser tan propera al teatre fet per amateurs i la seva atenció a diferents col·lectius de persones.